TOR HAMMERØ / Blog

STORT OG HEFTIG 

Posted on19.08.2022 kl. 17:25 

Tolvan Big Band er intet mindre enn en institusjon i svensk jazzliv. “Interacting” er bandets utgivelse nummer 14 og bør åpne enda flere dører verden rundt. 

Tolvan Big Band – et storband i toppsjiktet. 

Mer eller mindre siden starten i 1979 har Tolvan Big Band, med sete i Malmö og under ledelse av evigunge Helge Albin (81) helt siden starten og fortsatt den dag i dag, lagt lista skyhøyt og fortalt alle med åpne ører at her har vi med et storband på svært høy hylle å gjøre. 

Jeg har på ingen måte fulgt hele reiseruta til Tolvan, men det sier seg nesten sjøl at et band som har samarbeida tett med blant andre Michael Brecker, Dizzy Gillespie og Tommy Körberg ikke har drevet med noe amatørstorband-greie. 

Nok en gang er det nå den godt voksne føringsoffiseren Helge Albin som har skrevet og arrangert all musikken – det vil si fire låter. Det betyr igjen at det er relativt lange låter der både ensemblet og flere solister får anledning til å vise oss hva og hvem de er. 

Albins arrangement er av typen der seksjonene “snakker” sammen på et elegant, avansert, men samtidig lettfattelig vis – det swinger noe vederstyggelig fra start til mål. Det er like moro å være med ensemblet som det er å bli med på solo-utfluktene – en helhetlig opplevelse med andre ord. 

Solistisk er det spennende og herlige bidrag også og altsaksofonist Albin og en annen veteran, trombonisten Vincent Nilsson, og trommeslageren med det korrekte navnet, Lennart Gruvstedt, er blant mange som får vist sine kvaliteter også på dette området. 

Tolvan Big Band har vært og er et strålende storband – “Interacting” er nok et imponerende bevis på. 

Tolvan Big band 
«Interacting» 
Prophone Records/Naxos Norway 

 

New Album Out Now!